Kwaliteitscontrole van dons
Dons is een duurzame vulling. De productie heeft de laagste impact op het milieu vergeleken met wol en synthetische vulling. Daarnaast is er door de hoge isolatiewaarde van dons de helft minder vulling nodig dan voor een synthetisch dekbed.
De dekbedden die wij aanbieden zijn gevuld met dons uit de hoogste klasse: Klasse I, en bevatten minstens 90% dons. Wij vermelden altijd de vulkracht van het dons in onze dekbedden, wat de enige objectieve maatstaf is voor de kwaliteit van het dons.
Lees meer over de vulkracht van dons.
Een van de belangrijkste activiteiten van elk atelier is het bepalen van de donskwaliteit. Meteen bij binnenkomst van een nieuwe batch wordt een eerste monster genomen. Met iedere wasgang en na elke stap in het verwerkingsproces worden nieuwe steekproeven gedaan. Is het dons zuiver? Wat is het zuurstofgehalte? Is het dons voldoende elastisch? Pas wanneer alle controles zijn uitgevoerd en de resultaten vanuit het laboratorium bekend zijn, wordt het dons vrijgegeven voor verdere verwerking.
Controle na de laatste wasbeurt
Bepaling van donskwaliteit in 6 stappen
1) Determinatie
In eerste instantie wordt bepaald of het om ganzendons of eendendons gaat. Met het blote oog is het niet altijd duidelijk of we met eenden- of ganzendons te maken hebben. Met behulp van een vergrootglas kan een geoefend oog het verschil zien: de kleine knoopjes op de haartjes verschillen qua grootte en positie. Bij ganzendons zijn deze knoopjes wat groter en bevinden ze zich eerder in het midden dan aan het einde van de haartjes.
2) Bepaling van het aandeel geschikte donsvlokken
Vervolgens wordt de kwaliteit van het basismateriaal bepaald via een analyse van drie gram basismateriaal. Wat is het donspercentage en welke percentages ‘bijproduct’ zitten er in deze drie gram? Het bijproduct bevat onder andere gebroken dons, veertjes, en andere bestanddelen.
3) Bepaling van de vulkracht
Het belangrijkste aspect van donskwaliteit is de vulkracht. Deze wordt weergegeven in “mm/30 gram” of in CUIN. De vulkracht geeft de kracht aan waarmee het dons zich weer ‘ontvouwt’ nadat het een tijd lang in elkaar is gedrukt. Hoe hoger het dons opkomt, hoe meer lucht het kan bevatten en des te beter het ons warm zal houden.
4) Bepaling van de zuiverheid
De zuiverheid of transparantie van het dons wordt ook beoordeeld. Na iedere wasbeurt wordt het gebruikte water in een cilinder gegoten. Op de bodem van de cilinder is een zwart kruis aangebracht. Als dit kruis bij een vulhoogte van 30 cm nog herkenbaar is, dan is het dons goed genoeg gewassen en geldt het officieel als ‘zuiver’. Wanneer het dons als ‘onzuiver’ gekwalificeerd wordt, volgt een extra wasbeurt.
Natuurlijk kent ieder atelier zijn eigen regels: Kauffmann bijvoorbeeld neemt pas genoegen met herkenbaarheid bij een hoogte van 80 cm.
5) Bepaling van het zuurstofgehalte
Nadat het dons als ‘zuiver’ en ‘transparant’ gekwalificeerd is, wordt het zuurstofgehalte gemeten. 100 gram testmateriaal is genoeg om dit gehalte vast te stellen. Met de zuurstofproef kunnen eventuele schadelijke stoffen, die niet met het blote oog waarneembaar zijn, worden opgespoord.
6) Bepaling van het restvetgehalte
Als laatste kwaliteitsbepaling wordt het restvetgehalte gemeten. Dit is een belangrijk criterium. Dons met een te laag restvetgehalte (minder dan 0,7%) is kwetsbaar en gaat minder lang mee. Als het restvetpercentage te hoog is (meer dan 2%), zal het dons onaangenaam kunnen gaan ruiken.