Vulkracht, maatstaf voor donskwaliteit

Vulkracht geeft het isolerende vermogen van dons weer. Hoe hoger de vulkracht, des te meer luchtkamers het dons bevat en des te hoger de isolerende kwaliteit van het dons. Hoe beter het dons, des te minder gram dons er nodig is om u warm te houden.

Vulkracht meten

Vulkracht wordt in Duitsland (en de meeste andere Europese landen) gemeten in hoogte in millimeters per 30 gram (mm/30gr). Om dit te meten wordt gedroogde dons in een Lorch-cilinder geplaatst. Vervolgens wordt er druk op het dons uitgevoerd. Bij een bepaalde druk kijken we hoe hoog de laag dons in de cilinder is, dit geeft de vulkracht van het dons aan. Vulkracht kan variëren van een waarde van 70 mm/30gr tot een waarde van 220 mm/30gr voor de hoogste kwaliteit dons.

De Lorch-cylinder meet de vulkracht

Vulkracht van dons, omrekentabel

Niet in ieder land wordt de vulkracht in “mm/30 gr.” weergegeven. De kwaliteitsaanduiding voor dons is in deze andere landen meestal “CUIN” (cubic inche per ounce). Hier ziet u de omrekentabel van mm/30gr. naar CUIN.

mm/30g in³/oz CUIN)
125 500
150 600
155 618
160 635
170 675
180 725
190 760
200 800
220 840

Welke vulkracht is geschikt voor u

De afweging welke vulkracht u verkiest voor uw donsdeken kunt u baseren op uw wens voor een licht of een wat zwaarder donsdeken. Als u graag een heel licht maar toch warm donsdeken wenst, is een donsdeken met dons van een hoge vulkracht aan te raden. Als u een wat zwaarder donsdeken wenst, is het raadzaam om een donsdeken met een hoger percentage veren te kiezen. Per definitie zijn donsdekens licht, met name in het hogere segment.

Dons vulkracht

Behoud van vulkracht

U doet er goed aan om uw donsdeken veelvuldig te luchten als het lekker droog weer is, of in uw kamer als deze gelucht wordt. Als het dons niet meer los in het donsdeken zit, kunt u het handmatig loskloppen. Wat ook een goede manier is om het dons weer los te krijgen, is het donsdeken in een droger plaatsen met een uitgewrongen handdoek. De warme en vochtige lucht zorgt ervoor dat het dons zich van elkaar losmaakt en de gewenste “losheid” bereikt zonder aan vulkracht in te boeten.

Ga door naar donsdeken onderhoud.

Kies in 4 stappen het juiste donsdeken

Waar moet u op letten bij het aanschaffen van een donsdeken?

Lastig kiezen? Hier kunt u alle donsdekens vergelijken

Ook mag u ons altijd bellen voor advies: 03 808 27 58