Allergie en donsdeken

Allergie is de reactie van het immuunsysteem op contact met een vreemde stof (een allergeen) via de luchtwegen, de huid of het spijsverteringskanaal. Iemand die allergisch is, is bovenmatig gevoelig voor een bepaalde stof. Of dat iets is wat in de lucht hangt (bijvoorbeeld pollen) of iets wat in voeding zit (bijvoorbeeld gluten): op het moment dat men met de stof in aanraking komt, vindt er een lichamelijke reactie plaats. Uiteraard wilt u graag onder een donsdeken slapen dat uw allergie niet in de hand werkt.

Allergie en donsdeken

Huisstofmijtallergie

Een van de meest voorkomende allergieën is overgevoeligheid voor de huisstofmijt. De huisstofmijt is een klein beestje van slechts 0,2 mm groot. De huisstofmijt leeft met name in matrassen, beddengoed, kussens en tapijt. Het beestje kan in veel klimaten leven, maar voor de huisstofmijt is zo`n 25 graden de ideale temperatuur. Hij voedt zich het liefst met menselijke huidschilfers. Het bed is dus de ideale leefomgeving voor deze mijt. Omdat de allergie veroorzaakt wordt door het inademen van allergeen materiaal, spreken we van een inhalatieallergie.

Bent u allergisch?

Van alle Vlamingen heeft zo`n 25 procent last van een allergie. Een grote groep weet echter niet dat ze last hebben van een allergie. De klachten kunnen bijvoorbeeld erg op een verkoudheid lijken. Heeft u te vaak (en vooral in de winter) ’s morgens een loopneus, niest u, krijgt u rode of tranende ogen? Dan is de kans groot dat u allergisch bent voor de huisstofmijt en dat u last heeft van een vroege allergische reactie.

Wanneer u het vermoeden heeft dat u een allergie heeft, kunt u bij de dokter terecht voor een allergietest (meestal een huid- of een bloedtest).

Ga vooral niet te laat naar uw huisarts, want in een later stadium zult u last krijgen van nog meer symptomen zoals een verstopte neus, hoesten en astma en/of bronchitis.

Huisstofmijt en dons

Veel mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt, wijten hun allergie aan een overgevoeligheid voor dons. In de praktijk blijken weinig mensen daadwerkelijk voor dons allergisch te zijn. Wel is het van belang om, indien men een donsdeken aanschaft, voor een donsdeken met een fijne tijk te kiezen.

Alle donsdekens die wij leveren zijn ook geschikt voor mensen met een huisstofmijt allergie. Een donsdeken beschikt namelijk van zichzelf reeds over gunstige eigenschappen in de strijd tegen de huisstofmijt. Door de snelle verdamping van vocht bij goed luchten, wordt voor de huisstofmijt een ongunstig leefklimaat gecreëerd (de huisstofmijt gedijt in een vochtige omgeving). De veren- en donsdichte tijken (vanaf NM 100) bieden een goede bescherming tegen allergie.

Hoe beperkt u huisstofmijt tot een minimum?

Er zijn een aantal manieren om de aanwezigheid van de huisstofmijt in uw huis te beperken.

Hygiënische factoren

 • – Doe een dichte hoes om uw matras
 • – Lucht kamer en donsdekens regelmatig
 • – Was het beddengoed op minimaal 60 graden
 • – Was knuffeldieren op 60 graden (of leg ze 2 dagen in de vriezer)
 • – Regelmatig afstoffen en stofzuigen
 • – Overweeg een speciale stofzuiger met HEPA filter
 • – Gebruik een natte doek om gladde oppervlakken af te nemen
 • – Verwissel wekelijks het beddengoed
Stofzuigen is goed tegen stofmijt

Omgevingsfactoren

 • – Houd temperatuur in slaapkamer en huis onder de 22 graden Celsius
 • – Beperk knuffelbeesten en gestoffeerde meubels in de slaapkamer
 • – Geen planten in de kamer (de schimmels vormen een voedingsbron)
 • – Zorg dat het hele huis goed geventileerd is
 • – Houd na het koken de afzuigkap nog een half uurtje aan

NOMITE keurmerk

Het NOMITE-keurmerk is voor de consument een garantie dat het product geschikt is voor mensen met een huisstofmijtallergie. Vindt u de garantie van een keurmerk belangrijk? Kies dan voor een donsdeken van Otto Keller, Kauffmann of Seibersdorfer. Deze merken voeren het NOMITE keurmerk.

Nomite

Het wordt niet beter?

Om te begrijpen hoe je de gevolgen van een allergische reactie kunt verminderen, moeten we eerst begrijpen wat de allergische reactie precies inhoudt. Mensen die allergisch zijn, produceren een meer dan gemiddelde hoeveelheid immunoglobine en een meer dan gemiddelde hoeveelheid mestcellen. Deze komen met elkaar in aanraking waarbij de mestcellen kapot gaan. Op dit moment komen er irriterende stoffen waaronder histamine vrij en daar reageert het lichaam op door jeuk.

U kunt kiezen voor een immunotherapie of voor symptoombestrijding. Bij immunotherapie krijgt u onderhuidse injecties in de arm met de stof waar u allergisch op reageert of u neemt deze stoffen oraal tot u. Uiteindelijk raakt u bestand tegen de allergene stoffen. Een immunotherapie kan wel enkele jaren in beslag nemen. Bij symptoombestrijding worden medicijnen ingezet die behoren tot de antihistaminica, de corticosteroïden en de nasale decongestiva.

– De antihistaminica blokkeren de werking van histaminica, waardoor we minder jeuk krijgen.

– De corticosteroïden (ook wel ontstekingsremmers genoemd) onderdrukken het afweermechanisme van het lichaam.

– Nasale decongestiva zijn medicijnen die de verkoudheid tegengaan. Ze onderdrukken de zwelling van de slijmvliezen. Echter, na verloop van tijd gaat het averechts werken, en slinken je slijmvliezen er niet meer van, maar zwellen ze juist extra op. Daarom wordt aangeraden deze spray / druppels niet te lang te gebruiken.

Anti-allergie donsdekens

Al onze donsdekens zijn geschikt voor mensen die last hebben van een huisstofmijtallergie. De dichtheid van de tijk (hoe dicht is deze geweven) speelt hierbij een belangrijke rol. Een katoenen tijk is huisstofmijt-dicht bij een Nm-waarde van 70. Onze tijken beginnen bij Nm100. Daarnaast kan het verstandig zijn om allergeendichte hoezen aan te schaffen. Deze hoezen vormen een extra garantie dat de huisstofmijt niet in uw donsdeken komt. Natuurlijk doet u om deze hoes weer een overtrek of kussensloop.

NOMITE keurmerk

Vindt u de garantie van een keurmerk belangrijk? Kies dan voor een donsdeken van Dickenbergh, Otto Keller, Kauffmann of Seibersdorfer. Deze merken voeren het NOMITE keurmerk.

Alle Nomite anti-allergische donsdekens in één overzicht? Bekijk ons overzicht van alle Nomite donsdekens.

Het NOMITE-keurmerk is voor de consument een garantie dat het product geschikt is voor mensen met een huisstofmijtallergie. Kijk op de site van NOMITE voor meer informatie over huisstofmijtallergie.

Kies in 4 stappen het juiste donsdeken

Waar moet u op letten bij het aanschaffen van een donsdeken?

Lastig kiezen? Hier kunt u alle donsdekens vergelijken

Ook mag u ons altijd bellen voor advies: 03 808 27 58