Hoofdkussen advies

Bent u een buikslaper, een rugslaper of een zijslaper? Bij iedere houding past een ander kussen. Alleen met een voor u geschikt kussen blijven de nekwervels een rechte lijn vormen met de rugwervels. Geen druk op de nek betekent beter slapen, dat spreekt voor zich! Op deze pagina informeren wij u over slaaptypes en de kussens die daarbij horen. Uiteraard dient u ook uw eigen wensen met betrekking tot een kussen toe te voegen aan de hieronder genoemde elementen.

Bij ieder hoofdkussen geven wij een advies. Op basis van het vulgewicht van het kussen en de verhouding tussen dons en veren, bepalen wij voor welk type slaper het kussen het meest geschikt is.

Verschillende hoofdkussens

Dons of veren in uw hoofdkussen?

Dons heeft geen duidelijke kern: het zijn zachte kernen bestaande uit haartjes met daaraan weerhaakjes. Heerlijk zacht, maar ook erg kwetsbaar. Veren hebben daarentegen wél een duidelijke kern, namelijk de pen. Dit maakt een veertje steviger en minder kwetsbaar dan dons. Om deze reden geven veren meer steun aan een kussen en maken de donsjes het kussen comfortabel.

Dons heeft een hogere elasticiteit, en dus vulkracht, dan veren. Een donzen kussen zal volumineuzer zijn (boller staan) dan een kussen gevuld met veren. Tegelijkertijd neemt het volume van dons onder druk sneller af. Een 100% donzen kussen zal dus sneller plat worden en daardoor steeds minder ondersteuning bieden.

Het vulgewicht

Het vulgewicht van een kussen is het totale gewicht aan dons en veertjes. Hoe ‘zwaar’ een kussen gevuld wordt heeft te maken met de verhouding tussen dons en veren. Voor 90/10 kussens (90% dons, 10% veren) wordt vaak gekozen voor een laag vulgewicht. Teveel dons kan van een kussen namelijk een ballon maken. De 90/10 kussens zijn over het algemeen voor buikslapers, en die willen hun kussen graag zacht en laag.

10/90 kussens (10% dons, 90% veren) daarentegen hebben meestal een hoog vulgewicht. Het lagere volume van veren wordt gecompenseerd door er simpelweg meer in te doen. Omdat veren meer ondersteuning bieden, zijn 10/90 kussens geschikt voor slapers die extra ondersteuning nodig hebben (rug- of zijslapers).

Meisje met dons en veren

De buikslaper

De buikslaper heeft de minste ondersteuning nodig van alle slaaptypes. Buikslapers kunnen soms zelfs zonder hoofdkussen. Dunne en zachte kussens die naar wens kunnen worden gevormd zijn het meest geliefd, want de buikslaper houdt het kussen over het algemeen vast in de armen en slaapt zodoende deels op het kussen en deels op de armen. Wij adviseren de buikslaper een hoofdkussen met een laag vulgewicht (maximaal 700 gram) en een hoog percentage dons.

De zijslaper

De zijslaper heeft het hoogste en meestal ook het hardste kussen nodig. Dit komt doordat de zijslaper de grootste afstand moet overbruggen tussen het hoofd en het matras, namelijk de hele breedte van de schouder. Als we het over donzen kussens hebben, zal de zijslaper minstens 70% veren verkiezen. Deze kussen bieden voldoende ondersteuning en nemen ook niet zo snel in volume, en dus ondersteuningsvermogen, af. Vulgewichten van deze kussens variëren van 700 tot 1100 gram. Hoe hoger dit vulgewicht, hoe hoger het kussen.

De rugslaper

De rugslaper heeft een kussen nodig dat qua dikte en hardheid het midden houdt tussen de zachte kussens voor de buikslaper en de harde kussens voor de zijslaper. 50% dons en 50% veren, dan wel 40-60 of 60-40 als u iets harder of iets zachter wenst. Dat vinden wij de meest geschikte keuze voor de rugslapers.

Hoofdkussen in een andere maat

Bent u op zoek naar een hoofdkussen met andere afmetingen dan de Belgische standaard? Wij kunnen ook de Nederlandse, Duitse of Engelse maten voor u laten maken. Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.


Hoofdkussen collectie

Bekijk hier onze gehele hoofdkussen collectie.