Begrippenlijst

Over donsdekens kunnen we veel vertellen. Dat doen we dan ook met plezier. Op deze pagina zetten wij alle termen die voorbij komen overzichtelijk op een rij!

4-Seizoenen donsdeken

Het 4-seizoenen donsdeken bestaat uit een zomerdeel voor de warmste periode van het jaar en een wat zwaarder deel voor de periode tussen zomer en winter. Als u deze delen samenvoegt heeft u een donsdeken dat u in de winter goed warm houdt.

Atelierrand

De buitenste rand van de tijk moet hermetisch gesloten zijn opdat er geen dons kan ontsnappen uit het donsdeken. Dit gebeurt door een matte sierbies, een glanzende sierbies of een dubbele naad. Deze dubbele naad wordt ook atelierrand genoemd.

CUIN

CUIN staat voor Cubic Inch per ounce, een maatstaf voor de vulkracht van dons.

Dons-batist

Een weefstof die donsdicht is (geen dons doorlaat) en dus als tijk voor een donzen dekbed kan dienen.

Donsklasse

De donsklasse is de indicatie voor de samenstelling van het dons. Klasse 1 staat voor uitsluitend nieuwe dons en veren, bij klasse 2 mag gebruikte dons toegevoegd worden, en bij lagere klassen mogen ook andere materialen (naast dons) gebruikt worden. Onze dekbedden worden gevuld met dons uit de hoogste klasse, donsklasse 1. Wij maken overwegend gebruik van 100% dons of dons met maximaal 10% veertjes.

Eiderdons

Eiderdons is dons dat handmatig wordt geraapt als de eidereend (of eider) uitgenest is. De eider komt voor rond de noordelijke kusten van Europa, Noord-Amerika en Oost-Siberië. Het broedgebied strekt zich uit van arctische streken tot in de gematigde klimaatzone (Scandinavië, Noord-Engeland, Denemarken, IJsland en Oost-Groenland).

Nm-waarde

De Nm-waarde van een geweven stof geeft de fijnheid van het garen aan. De Nm-waarde wordt bepaald door het aantal meter garen per gram. Bij een waarde van Nm 100, weegt 100 meter van het garen 1 gram.

Mako-batist

Mako-batist is een weefstof die vervaardigd is van Egyptisch Mako-katoen. Tijken van Mako-batist zijn zeer licht en luchtig.

Mako-satijn

Mako-satijn is een weefstof die vervaardigd is van Egyptisch Mako-katoen, maar met de satijnbinding geweven is. Dit zorgt ervoor dat de buitenkant van de stof heerlijk glad aanvoelt.

Tijk

De tijk van een donsdeken is de stof waarin het dons gevat wordt. De tijk moet donsdicht zijn, opdat het dons niet uit het dekbed kan. Een tijk van een goed donsdeken is over het algemeen van katoen geweven.

Vulkracht

Vulkracht is de mate waarin het dons uitzet. Hoe hoger de vulkracht, hoe minder gewicht aan dons je nodig hebt om je warm te houden.

Warmteklasse

De warmteklasse van een donsdeken geeft aan hoe warm het donsdeken is. We gaan van warmteklasse 4 (niet warm) tot warmteklasse 1 (warm). Wij hebben ook extra warme dekbedden, WinterPlus, die voor zeer koude omstandigheden of zeer kouwelijke mensen geschikt zijn.

Ga naar de veelgestelde vragen.