Kies een donsdeken in 4 stappen

1) Afmeting donsdeken

Eenpersoons of tweepersoons?

Allereerst dient u te beslissen of u een eenpersoonsdonsdeken dan wel een tweepersoonsdonsdeken wilt. Het voordeel van een tweepersoonsdonsdeken is de gezelligheid en de warmte van de partner.

Als u voor 2 eenpersoonsdonsdekens kiest, geeft u aan dat u rustiger slaapt onder een eenpersoons donsdeken (u hoeft ’s nachts niet te strijden om een deel van het donsdeken).

Bijkomend voordeel van 2 eenpersoonsdonsdekens: u kunt onder een donsdeken liggen dat aan uw eigen warmtebehoefte voldoet. Een kouwelijke partner betekent in dat geval niet dat u ook het hele jaar onder een (te) warm donsdeken hoeft te liggen.

Samen onder een donsdeken of ieder een eigen donsdeken?

Formaat

De standaard breedtematen zijn voor een eenpersoonsdonsdeken 140cm, voor een tweepersoonsdonsdeken 200cm en 240cm. Daarnaast zijn er ook de wat minder gebruikelijke breedtematen 160cm (eenpersoons) en 260cm (tweepersoons). In Duitsland (dit zijn typisch Duitse maten) wordt deze breedte als “comfort-formaat” aangeduid.

De lengte: Voor de lengte van uw donsdeken neemt u als uitgangspunt uw lichaamslengte. Het is heel eenvoudig: als u langer bent dan 1.80 meter, dan kiest u voor een lengtemaat 220cm.

De breedte: De standaardbreedte voor een eenpersoonsdonsdeken is 140cm. Als uw lichaamsomvang meer dan 100cm is, dan kiest u voor een donsdeken van 160cm breed. Houd er wel rekening mee dat overtrekken lastiger te verkrijgen zijn in dit formaat.

In het geval van een tweepersoonsdonsdeken, kies een donsdeken dat aan weerszijden goed over de rand van het matras valt. Mocht u twijfels hebben over de juiste lengte of breedte, dan adviseren wij u om voor een ruimere variant te kiezen om er zeker van te zijn dat u “goed bedekt” de nacht doorkomt.

Bepaal het juiste formaat van uw donsdeken op de pagina donsdekenmaten.

2) Warmteklasse

De warmteclassificatie geeft aan hoezeer een donsdeken de lichaamswarmte isoleert. Heeft u het snel warm of juist snel koud? Slaapt u in een koude of in een warme kamer? Als u tussen twee warmteklassen twijfelt, raden we u aan om voor de warmere variant te kiezen. Te warm slapen is niet fijn, maar te koud slapen is nog erger.

Op Donsdeken.be wordt een systeem met 5 warmteklassen gehanteerd:

Warmteklasse 4: Zomerdonsdeken

Warmteklasse 3: All Year Light donsdeken

Warmteklasse 2: All Year donsdeken

Warmteklasse 1: Winterdonsdeken

Variabel: 4-Seizoenen donsdeken

Bovendien kunt u bij ons ook nog terecht voor het extra warme WinterPlus donsdeken!

Wilt u weten wat bij uw lichaamsgewicht en uw slaapkamertemperatuur het juiste donsdeken is? Kijk op de informatiepagina donsdeken warmteklasse voor meer informatie.

3) Dons kwaliteit

Hoe hoger de kwaliteit van het dons, hoe beter u zich warm zult kunnen houden onder uw donsdeken. De kwaliteit van het dons (bepaald door grootte en veerkracht, uitgedrukt in vulkracht) is net zo belangrijk als de hoeveelheid dons waaronder u slaapt. De moderne slaper heeft het liefst een licht donsdeken dat goed warm houdt. Daarom leveren wij uitsluitend donskwaliteit 90/10 (90% dons en 10% veertjes) of hoger. Misschien wilt u nog wat meer lezen over vulkracht?

Wilt u het verschil weten tussen ganzendons en eendendons? Kijk dan op onze pagina over donssoorten.

veertje met dons

4) Tijk

De tijk is het omhulsel van uw donsdeken. De meest gebruikte stof voor een tijk is katoen. Als je katoen fijn weeft, laat het geen dons door, maar wel lucht voor de ventilatie. Een katoenen tijk is daarom ideaal om dons in te vatten. Belangrijk is dat de tijk zowel sterk als lekker licht is. U wilt immers dat uw donsdeken soepel om het lichaam valt.

De kwaliteit wordt weergegeven met de Nm-waarde (metrische nummering): het aantal meter garen bij een gewicht van 1 gram. Hoe fijner het garen, hoe hoger de Nm-waarde. Onze tijken worden gefabriceerd in kwaliteitsklassen tussen de Nm 100 en de Nm 270. Wanneer u kiest voor een tijk met een hoge Nm waarde (Nm 170 en hoger), let dan wel op wat voor overtrek u hiervoor gebruikt! Als u een te eenvoudige overtrek kiest, wordt de kwaliteit van de tijk teniet gedaan door de kwaliteit van uw overtrek.

U kunt ook nog even doorlezen op de pagina over tijken.

Kies in 4 stappen het juiste donsdeken

Waar moet u op letten bij het aanschaffen van een donsdeken?

Lastig kiezen? Hier kunt u alle donsdekens vergelijken

Ook mag u ons altijd bellen voor advies: 03 808 27 58