Donsdeken onderhoud

Het is natuurlijk heerlijk om onder een goede donsdeken te liggen. Het is namelijk uiterst licht en heerlijk warm. Wilt u lang plezier hebben van uw dekbed dan hebben wij een paar tips voor u. Weest u gerust, gelukkig hebben donsdekens niet veel verzorging nodig. Het meest belangrijke aspect met betrekking tot dekbed onderhoud: uw donsdeken regelmatig opschudden en af en toe goed laten luchten, zo blijft de inhoud los en fris.

donsdeken luchten

Luchten en drogen? Ja!

Een donsdeken kunt u op een mooie, droge dag gerust buiten hangen. Houd er rekening mee dat het in de ochtend en avond vaak vochtiger is dan overdag, wat niet goed is voor het dekbed. Leg het donsdeken ook niet in de felle zon. Zon onttrekt vocht aan het dons en de veertjes. Deze verliezen hierdoor hun elasticiteit waardoor uw slaapgenot vermindert. In de winter kunt u uw donsdeken over de verwarming leggen. Maar let u wel op de temperatuur, deze mag niet hoger zijn dan lichaamstemperatuur anders treedt wederom verlies aan elasticiteit op.

Kloppen en zuigen? Nee!

Gebruik geen mattenklopper of stofzuiger om uw donsdeken op te schudden of van stof te ontdoen. Door de compactheid van het materiaal zet er zich geen stof vast in de tijk. Deze lichtjes afborstelen af en toe is dan ook voldoende! Bij het kloppen of stofzuigen van de tijk kunnen de poriën van het katoen zich verwijden, waarna veren en dons uit de tijk kunnen komen.

Een donsdeken kunt u meestal in de wasmachine wassen

Wasmachine: ja of nee?

Een donsdeken kunt u meestal in de wasmachine wassen. Het wassen in de wasmachine is voor een donsdeken echter wel een delicate operatie. Wij raden u aan om dit door een specialist te laten verrichten, aangezien een te hoge temperatuur, te hoge druk, een te agressief wasmiddel of niet voldoende drogen de kwaliteit van het dons negatief kunnen beïnvloeden. De meeste donsdekens zijn overigens wel in de machine te wassen als u zich aan de wasvoorschriften op het label houdt, maar het is wel belangrijk dat de trommel groot genoeg is. Een donsdeken wordt nooit mooier van reiniging. Probeer dit dan ook zo veel mogelijk te beperken.

wasvoorschrift

Wilt u het donsdeken zelf wassen?

  • Wast u op een lage temperatuur (wij raden 40 graden Celsius aan)
  • Kiest u een wasprogramma met een laag toerental (fijn- of wolwas, of natuurlijk een donswasprogramma)
  • Gebruik een donswasmiddel (niet te veel)
  • Gebruik geen wasverzachter
  • Eventueel naspoelen om wasmiddelresten te verwijderen
  • Goed drogen met wat tennisballen in de droger
  • Na het drogen controleren of het dekbed helemaal droog is, anders wederom in de droger

Als het wasvoorschrift vermeldt dat een dekbed niet gewassen mag worden, doet u dat dan ook vooral niet! Een donsdeken wordt nooit mooier van reiniging. Probeer dit dan ook zo veel mogelijk te beperken.

Hoe vaak dient u een donsdeken te wassen?

Tijdens de reiniging van dons wordt er onder andere op gelet dat het dons een vet restpercentage van minimaal 0,7% en maximaal 2% bevat. Bij een lager percentage wordt het dons kwetsbaar, bij een hoger percentage zou het dons onaangenaam kunnen ruiken. Door een juist vet restpercentage blijft het dons stevig en elastisch, en is het goed in staat vocht op te nemen en weer af te geven. Om deze reden dient u een donsdeken zo weinig mogelijk te wassen; wassen kan namelijk het vet restpercentage verlagen.

Wast u liever de overtrek wat vaker. Dit is immers de hygiënische buffer tussen u en het donsdeken. Door de overtrek wat vaker te reinigen, heeft uw dekbed minimaal te lijden. Een bijkomend voordeel: uw overtrek wassen is een stuk eenvoudiger dan uw donsdeken reinigen.

Het reinigen van een eiderdons dekbed

Eiderdons heeft een andere structuur dan ganzendons. Beide donssoorten isoleren weliswaar door het principe dat de lucht vastgehouden wordt door de luchtkamers in het dons. Echter, de luchtkamers zijn bij eiderdons veel kleiner. Hierdoor is eiderdons gevoeliger voor verkleving van het dons dan andere donssoorten, en is het reinigen van een eiderdons dekbed nog moeilijker dan de reiniging van een donzen dekbed.

Bij het wassen van een eiderdons dekbed gelden dezelfde tips als bij het reinigen van een ganzen donzen dekbed. Alleen ligt het wassen van een eiderdons dekbed nog iets gevoeliger, niet in de laatste plaats door de waarde van het eiderdons dekbed. Denkt u goed na over uw ervaring met het wassen van een eiderdons dekbed voordat u hieraan begint.

Meer nog dan bij het wassen van een ganzen donzen dekbed raden wij aan om een eiderdons dekbed door een ervaren expert te laten reinigen. De kosten hiervoor zijn slechts een fractie van de kosten voor een nieuw dekbed van deze kwaliteit.

Het belangrijkste aspect met betrekking tot het onderhoud van uw dekbed: regelmatig opschudden en luchten zodat het dons lekker luchtig in de tijk zit. Zo behoudt het donsdeken haar oorspronkelijke isolatiecapaciteit.

En dan nog dit …

De isolatiecapaciteit van een donsdeken komt voort uit de hoeveelheid dons waarmee het donsdeken gevuld is, en de kwaliteit (de vulkracht) van het dons. Hoe hoger de vulkracht, des te beter het dons. Als u op uw dekbed gaat liggen in plaats van onder het dekbed, zal dit de vulkracht van het dons negatief beïnvloeden. Probeert u derhalve om (alle vormen van) druk op uw donsdeken te vermijden.

Ga naar de veelgestelde vragen.

Kies in 4 stappen het juiste donsdeken

Waar moet u op letten bij het aanschaffen van een donsdeken?

Lastig kiezen? Hier kunt u alle donsdekens vergelijken

Ook mag u ons altijd bellen voor advies: 03 808 27 58