Dons en donssoorten

Dons of donsjes zijn schachtloze veerpluizen van de gans of de eend. Dons heeft een bijna onzichtbare kern. Aan deze kern zitten minuscule haartjes voorzien van kleine weerhaakjes. Deze weerhaakjes zorgen ervoor dat het dons gelijkmatig wordt verdeeld in de compartimenten zodat het donsdeken u heerlijk gelijkmatig verwarmt.

soorten dons

Dons of veren voor uw donsdeken

Naast dons kan een donsdeken ook veren bevatten. Veren hebben in tegenstelling tot dons wel een duidelijke kern waardoor de elasticiteit (en dus vulkracht) minder is. Donsdekens (en kussens) die naast dons ook met veren zijn gevuld, voelen hierdoor steviger aan dan donsdekens en kussens die alleen met dons zijn gevuld. Voor kussens kan dit als prettig ervaren worden. Voor dekbedden zien we een trend richting een zo hoog mogelijk donspercentage.

Ganzendons of eendendons?

Een wijd verbreid misverstand: ganzendons zou beter zijn dan eendendons. WEL is het zo dat het isolatievermogen van ganzendons iets hoger is dan het isolatievermogen van eendendons. Bij gelijkwaardige grootte heeft eendendons 87% van het isolatievermogen van het ganzendons.

Ook zijn de donspluizen van de gans over het algemeen groter dan die van de eend. Door deze aspecten is ganzendons iets meer gewild (en ook duurder) dan eendendons. Echter, een hoogwaardige kwaliteit eendendons is te verkiezen boven een minder hoogwaardige kwaliteit ganzendons.

Eiderdons

De meest exclusieve donssoort is eiderdons. Dit is dons van de eidereend en wordt met name op IJsland gewonnen. Hier worden de eidereenden speciaal “gehouden”. Na de broedtijd worden de nesten handmatig van het eiderdons ontdaan, ongeveer 20 gram per nest. Vervolgens wordt het dons handmatig schoongemaakt. Eiderdons is een zeer exclusief product; deze exclusiviteit vindt u terug in de prijs van deze donsdekens.

Eiderdons

Eiderdons is bruin van kleur.

Regelgeving donsvulling

Sinds 2001 bestaat er in Europa regelgeving om de consument te informeren over de samenstelling van dons. De normering EN12934 is van toepassing op donsdekens en op kussens. De etiketten van donsdekens en kussens dienen onder andere de volgende informatie te bevatten:

 • – Herkomst
 • – Kleur van de vulling
 • – Verhouding dons/veren uitgedrukt in procenten
 • – Onderverdeling in klassen (van Klasse I tot Klasse V)
  • ↳ Klasse I: Uitsluitend nieuw dons en veren mogen verwerkt zijn
  • ↳ Klasse II: Gerecyclede dons en veren of andere vulmaterialen tot 15%
  • ↳ Klasse III: Percentage ‘vreemde’ vulling mag meer dan 15% zijn

Ter informatie

De donsdekens die wij aanbieden:
– zijn gevuld met dons uit de hoogste klasse: Donssoort klasse I
– bevatten minstens 90% dons

Waar mogelijk vermelden wij de vulkracht van het dons in onze donsdekens, in feite de enige objectieve maatstaf voor de kwaliteit van het dons.

Lees meer over de vulkracht van dons.

Kies in 4 stappen het juiste donsdeken

Waar moet u op letten bij het aanschaffen van een donsdeken?

 1. Donsdeken maat: Kiest u voor een 1- of voor een 2-persoonsdekbed?
 2. Warmteklasse: Voor welk seizoen gaat u het donsdeken gebruiken?
 3. Dons vulkracht: Welke kwaliteit dons kiest u?
 4. Tijk kwaliteit: Welke kwaliteit tijk kiest u?

Lastig kiezen? Hier kunt u alle donsdekens vergelijken

Ook mag u ons altijd bellen voor advies: 03 808 27 58