Veelgestelde vragen

Wij krijgen veel vragen over dons en donsdekens. We hebben de meest gestelde vragen voor u op een rij gezet. Staat wat u wilt weten hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op om uw vraag te stellen.

Wat is voor mij het juiste donsdeken?

Warmte is het belangrijkste criterium. Als het kouder wordt of als u sowieso een warm donsdeken wilt, kijk dan naar de kwaliteit van het dons, het vulgewicht en de steghoogte. Hoe hoger deze aspecten, hoe warmer het dekbed zal zijn.

Lees hier meer over het uitkiezen van het juiste dekbed.

Heeft dons invloed op huisstofmijtallergie?

Goed behandelde dons (gereinigd en ontdaan van stof) heeft geen nadelige uitwerking op mensen met een huisstofmijtallergie. Als u allergisch bent voor dons en veren (maar dat zijn maar weinig mensen), dan is een donzen dekbed uiteraard een slecht idee.

Bekijk hier meer informatie over huisstofmijtallergie.

Kan dons gaan slijten?

Ja, uiteindelijk neemt de vulkracht van het dons af en slijt uw donsdeken met de jaren. Om slijtage tot een minimum te beperken, is het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met uw dekbed.

Lees hier meer over bij donsdeken onderhoud.

Hoe lang gaat een donzen dekbed mee?

Een donsdeken gaat zo’n 7 tot 10 jaar mee. Daarna zult u merken dat het dekbed de warmte steeds minder goed vasthoudt. Vroeger werd het dons om de 7 á 10 jaar gereinigd en aangevuld. Dat kan bij de meeste moderne donsdekens niet meer en het gebeurt dan ook steeds minder vaak.

Is witte dons beter dan grijze of gemengde dons?

Nee. Het is wel meer gewild bij de consument. Deze vindt het minder mooi wanneer gemengd dons (met grijze of bruine donsvlokken) door het dekbed “schijnt”. Dit valt in de praktijk enorm mee, maar soms wordt grijze of bruine dons om deze reden in een gekleurde tijk gevat.

Is ganzendons beter dan eendendons?

Nee, ganzendons is niet altijd ‘beter’ dan eendendons. Wél is het zo dat het isolatievermogen van ganzendons iets hoger is dan het isolatievermogen van eendendons (bij gelijkwaardige grootte heeft eendendons 87% van het isolatievermogen van ganzendons).

Ook zijn de donspluizen van de gans over het algemeen groter dan die van de eend. Door deze aspecten is ganzendons meer gewild, en daardoor ook duurder, dan eendendons. Echter, een hoogwaardige kwaliteit eendendons is te verkiezen boven een minder hoogwaardige ganzendons.

Hier kunt u meer lezen over donssoorten.

Hoe onderhoud ik mijn donsdeken?

Enkele handelingen verlengen het leven van uw dekbed. Zo is het goed om het regelmatig uit te hangen, het liefst in de buitenlucht maar niet in de felle zon. Het dekbed lekker opschudden zorgt ervoor dat het dons zich goed verspreidt in de cassettes. Als u het donsdeken niet gebruikt, berg het dan op in de oorspronkelijke tas (of in ieder geval in een ademende tas) op een droge plek.

Lees hier meer over het onderhouden van uw donsdeken.

Kan ik mijn donsdeken wassen?

Een kwalitatief hoogwaardig donsdeken kan gewassen worden. Raadpleeg altijd het waslabel voor de wasinstructies. Zelf raden wij het wassen van een donsdeken af, omdat het altijd ten koste gaat van de kwaliteit van het dons. Daarnaast is het regelmatig wassen van een donsdeken ook niet nodig. Wilt u toch uw dekbed laten reinigen? Doe dit dan liever niet zelf maar laat dit doen door een ervaren stomerij.

Lees meer over donsdeken onderhoud.

Kies in 4 stappen het juiste donsdeken

Waar moet u op letten bij het aanschaffen van een donsdeken?

Lastig kiezen? Hier kunt u alle donsdekens vergelijken

Ook mag u ons altijd bellen voor advies: 03 808 27 58