Donsdeken onderhoud

Lang plezier hebben van uw donsdeken? Wij hebben enkele tips voor u.

donsdeken luchten

Luchten en drogen? Ja!

Donsdekens hebben niet veel verzorging nodig. Door uw donsdeken dagelijks op te schudden en regelmatig te luchten, blijft de vulling los en heerlijk fris.

Lucht vormt in het donsdeken de klimatologische buffer dus dagelijks luchten en opschudden is van harte aan te bevelen. U doet er goed aan om uw donsdeken uit te hangen als het lekker weer is zodat het goed droog blijft. Uiteraard moet u vooral luchten bij droog weer. Echter, laat uw donsdeken niet in de felle zon hangen. Zon onttrekt vochtigheid aan dons en veren. Deze verliezen hierdoor hun elasticiteit waardoor uw slaapgenot vermindert.
In de winter kunt u uw donsdeken over de verwarming leggen. Maar let u wel op de temperatuur, deze mag niet hoger dan lichaamstemperatuur zijn!

Als het dons niet meer los in het donsdeken zit, kunt u het handmatig loskloppen. Wat ook een goede manier is om het dons weer los te krijgen, is het donsdeken in een droger plaatsen met een uitgewrongen handdoek. De warme en vochtige lucht zorgt ervoor dat het dons zich van elkaar losmaakt en de gewenste "losheid" bereikt zonder aan vulkracht in te boeten.

Een donsdeken kunt u meestal in de wasmachine wassen

Wasmachine: ja of nee?

De meeste donsdekens zijn in de machine te wassen als u zich aan de wasvoorschriften op het label houdt. Als deze vermelden dat een donsdeken niet gewassen mag worden, doet u dat dan ook vooral niet!
Voor donsdekens die WEL gewassen mogen worden: in de wasmachine, drogen (eventueel met wat tennisballen in de machine) en opschudden, klaar! U kunt het reinigen van uw donsdeken echter ook aan een vakman over laten.

wasvoorschrift

Een donsdeken wordt nooit mooier van reiniging. Probeer dit dan ook zo veel mogelijk te beperken.

Kloppen en zuigen? Nee!

Gebruik geen mattenklopper of stofzuiger om uw donsdeken op te schudden of van stof te ontdoen. Door de compactheid van het materiaal van de tijk zet er zich geen stof in vast. Lichtjes afborstelen af en toe is dan ook voldoende! Bij het kloppen of stofzuigen van de tijk kunnen poriën zich verwijden, waarna veren en dons uit de tijk zullen komen.

En dan nog dit ...

Lang plezier hebben van uw donsdeken? Een donsdeken is heerlijk om onder te liggen maar gaat u niet OP uw donsdeken liggen, dit komt de veerkracht van het dons niet ten goede.

 

Ga naar de veelgestelde vragen.


Kies in 4 stappen het juiste donsdeken

Waar moet u op letten bij het aanschaffen van een donsdeken?

Lastig kiezen? Hier kunt u alle donsdekens vergelijken

Ook mag u ons altijd bellen voor advies: 03 808 27 58